Αναζήτηση Βιβλίου Οδηγιών Debian στην Ελληνική Γλώσσα

Καλησπέρα παιδιά,

Έψαχνα στο ίντερνετ για τα Debian και από ότι είδα δεν έχει πολλά tutorials στα ελληνικά. Επίσης και στην επίσημη ιστοσελίδα των Debian το βιβλίο οδηγιών στην ελληνική γλώσσα έχει partial μετάφραση. Το μόνο που έχει μεταφραστεί στην ουσία είναι η ιστορία αυτού του λογισμικού, ο σκοπός και οι ευχαριστίες. Τα υπόλοιπα όπως τι είναι τα Debian, πως λειτουργούν, πως γίνεται η εγκατάσταση, οι εντολές κ.λπ. είναι όλα στην αγγλική γλώσσα.

https://debian-handbook.info/browse/el-GR/stable/index.html

Για αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ξέρετε κανένα βιβλίο ή καμιά ιστοσελίδα που να έχει tutorials για αυτό το os στα ελληνικά;

Επίσης μιας και άνοιξα αυτό το θέμα θα ήθελα να τονίσω κι ένα μειονέκτημα για την επίσημη ιστοσελίδα των Debian. Οι partial μεταφράσεις για λήψη είναι όλες σε epub και mobipocket μορφή, αλλά όχι σε pdf. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο παράγοντας μπορεί να μειώσει των αριθμό λήψεων του βιβλίου των Debian στην ελληνική γλώσσα, διότι καλός ή κακός υπάρχουν και άτομα που δεν ξέρουν πως να μετατρέψουν ένα epub ή ένα mobipocket σε pdf ή ακόμη χειρότερα μπορεί να μην ξέρουν καν τι είναι και πως ανοίγουν τέτοιου είδους αρχεία. Εγώ προσωπικά ας πούμε δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την μετατροπή epub ή mobipocket σε pdf γιατί έχω κατεβάσει μέσω ίντερνετ ένα ειδικό πρόγραμμα το Freda.

Και κάτι τελευταίο ακόμη που θα ήθελα να τονίσω είναι: H μετατροπή epub ή mobipocket σε pdf θα είναι σωστή ή θα είναι όπως συμβαίνει μερικές φορές με κάποια αρχεία pdf που όταν μετατρέπονται σε word τα ελληνικά γράμματα στο αρχείο τα βγάζει σαν ιερογλυφικά;

https://debian-handbook.info/get/now/

2 «Μου αρέσει»

Για την μετατροπη απο EPUB σε PDF χρειαζομαστε ενα EPUB βιβλιο στα ελληνικα για να δοκιμασουμε. Με το Sybil βλεπω αγγλικα ebooks σαν ιστοσελιδες… οποτε υποθετω οτι η μετατροπη θα ειναι ευκολη. Αλλα οσον αφορα τα Ελληνικα… θελω να πιστευω πως ναι γινεται αλλα πρακτικα πρεπει να το δουμε.

Για την μεταφραση του Debian Administrator Handbook θα ελεγα οτι οσοι ασχολουμαστε με το Debian και εχουμε γνωσεις Αγγλικων ισως θα μπορουσαμε να δοσουμε μια ωριτσα ο καθενας (αν μαζευτουμε καμια 20αρια νοματεοι) και να την προχωρησουμε. Για αλλα βιβλια στα Ελληνικα για το Debian δεν γνωριζω αλλα ειμαι σιγουρος οτι κατι θα υπαρχει.

1 «Μου αρέσει»

Τα παιδιά στις λίστες του Debian σίγουρα θα εκτιμούσαν βοήθεια από νέο κόσμο

https://lists.debian.org/debian-user-greek/
https://lists.debian.org/debian-l10n-greek/

και νέος κόσμος ξαναβάζει και τους παλιούς, που έχουν κουραστεί ή έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους αλλού, πίσω στο παιγνίδι. Καινούργιο αίμα δεν υπάρχει και ο παλιός ενθουσιασμός έχει στερέψει. Εμείς εδώ υπάρχουμε προσπαθώντας να καλύψουμε το κενό, μήπως να έρθει η ώρα και του Debian;

2 «Μου αρέσει»

@Asfodelus & @GNUTechie

Τελικά υπάρχει κάποιο υλικό στην ελληνική γλώσσα, αν και να πω την αλήθεια για να το βρούμε πρέπει να δώσουμε ειδικές εντολές. Για τους πολύ αρχάριους δεν είναι και τόσο εύκολο να το βρει κάποιος. Π.χ. με μια εντολή που δοκίμασα σήμερα στην μηχανή αναζήτησης της google δηλαδή debian filetype:pdf και παράλληλα στα «Εργαλεία» της «Google» διαλέγοντας «Αναζήτηση σελίδων στα Ελληνικά» βρήκα αρκετό καλό υλικό σε pdf στην Ελληνική Γλώσσα:

https://www.google.com/search?q=debian+filetype:pdf&tbas=0&source=lnt&tbs=lr:lang_1el&lr=lang_el&sa=X&ved=2ahUKEwiljomk8sTnAhWQyKYKHT-XBH8QpwV6BAgQEBk&biw=1536&bih=754

Ενώ σύμφωνα με την πρώτη αναζήτηση που είχα κάνει αρχικά δηλαδή “debian pdf” και μετά στα «Εργαλεία» της «Google» διαλέγοντας «Αναζήτηση σελίδων στα Ελληνικά» το υλικό ήταν πολύ λίγο:

https://www.google.com/search?q="debian+pdf"&source=lnt&tbs=lr:lang_1el&lr=lang_el&sa=X&ved=2ahUKEwjukau468TnAhWEyqYKHW9WBTYQpwV6BAgLEBk&biw=1536&bih=754

@Asfodelus & @GNUTechie

Κάποιο από το υλικό που βρήκα είναι:

  1. Οδηγός Εγκατάστασης Debian GNU/Linux για arm64:

https://www.debian.org/releases/stable/arm64/install.pdf.el

  1. Οδηγός Εγκατάστασης Debian GNU/Linux για amd64:

https://www.debian.org/releases/stable/amd64/install.pdf.el

@Asfodelus & @GNUTechie

Άλλο υλικό:

  1. Οδηγός Debian 2:

http://dsphinx.plug.gr/linux_el/debianguide2.pdf

  1. Οδηγός Debian 1:

http://www.it.uom.gr/teaching/linux/debianguide.pdf

@Asfodelus & @GNUTechie

Και κάποιο συμπληρωματικό υλικό:

  1. Κάρτα Αναφοράς για το Debian
  1. VPN_Linux_manual

@Asfodelus & @GNUTechie

ΟΔΗΓΙΕΣ_ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ_ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ_ΜΗΧΑΝΗΣ (έχει οδηγίες και για Debian)

Βέβαια υπάρχει και άλλο υλικό στην Ελληνική Γλώσσα για τα Debian αν κάποιος ακολουθήσει στην μηχανή αναζήτησης την εντολή debian filetype:pdf και παράλληλα στα «Εργαλεία» της «Google» διαλέξει «Αναζήτηση σελίδων στα Ελληνικά». Εγώ να πω την αλήθεια έβαλα τα links που θεώρησα σημαντικότερα.

3 «Μου αρέσει»

Οντως υπαρχει υλικο για το Debian αλλα πρεπει επισεις να προσεξεις ποσο παλιο ειναι το υλικο αυτο. Ενα που πηρε το ματι μου ειναι το: http://dsphinx.plug.gr/linux_el/debianguide2.pdf που ειναι για Debian 3 και ενω ειναι οντως στα Ελληνικα για το Debian 10 δεν κανει για καποιον καινουργιο χρηστη και κατα πασα πιθανοτητα θα τον μπερδεψει κιολας.

Χρειαζομαστε υλικο στα ελληνικα για το Debian που να ναι στην χειρωτερη περιπτωση για το Debian 8 για να μην πω για το Debian 9.

1 «Μου αρέσει»

Με το ρυθμό που εξελίσσονται οι τεχνολογίες στο λογισμικό και ανανεώνεται ο κώδικας, κανένα βιβλίο δεν έχει νόημα imo. Εγκαθιστάς και μαθαίνεις ψάχνοντας συγκεκριμένα tutorials για να κάνεις τη δουλειά σου. Θα πρέπει να υπάρχει ομάδα που ανανεώνει τα όποια βιβλία 24/7 για να είναι επίκαιρα και χρήσιμα. Δυστυχώς η έλλειψη γνώσης αγγλικών περιορίζει ακόμα περισσότερο αυτόν που αναζητεί λύσεις ή tutorials.

Για το θέμα τον epubs, για ποιο λόγο να γίνει μετατροπή σε pdf? Απλά μια εφαρμογή epub reader και κάνεις τη δουλειά σου.

2 «Μου αρέσει»

Εγώ θα έλεγα ότι οι γνώσεις για ένα “σύστημα debian” περιλαμβάνουν
α) ένα κομμάτι “UNIX” το οποίο είναι ουσιαστικά αναλλοίωτο εδώ και 50 χρόνια και οι πιθανότητες είναι ότι θα παραμείνει αναλλοίωτο (έχουμε κυρίως GNU μεταβολές)
β) ένα κομμάτι “Linux” το οποίο έχει εξελίξεις όπως systemd, btrfs, wayland, νέα χαρακτηριστικά στον πυρήνα αλλά και διάφορα εργαλεία
γ) ένα κομμάτι “Debian” το οποίο είναι εξαιρετικά μικρό, αδιάφορο και είναι ακόμα πιο συντηρητικό στις αλλαγές σε σχέση με το “Linux”
δ) ένα κομμάτι «Γραφικό περιβάλλον» το οποίο είναι λίγο χαοτικό.
ε) άλλο λογισμικό που δεν έχει και τόσο ουσιαστική σχέση με το λίνουξ αλλά αφορά γενικά τι κάνουμε με τον υπολογιστή.

Οπότε η γνώμη μου είναι ότι αν μιλάμε για ένα tutorial για debian είτε θα περιοριστούμε στο ίδιο το κομμάτι debian (και με ολίγο GNU) το οποίο είναι εξαιρετικά περιοριστικό και σχετικά αναλοίωτο, είτε θα έπρεπε να πούμε ότι μιλάμε γενικά για τούς υπολογιστές και χρησιμοποιούμε το debian ως μελέτη περίπτωσης.

3 «Μου αρέσει»