Αναβάθμιση υπολογιστή. Χρειάζεται format?

Αυτή τη στιγμή τρέχω Manjaro σε έναν υπολογιστή Intel (X299, i9 9900K) με κάρτα γραφικών NVidia 1080ti. Δεν έχω dual boot ή τίποτε ανάλογο.
Με τα Windows, αν και υπάρχει τρόπος να καθαρίσεις τους παλιούς drivers, είναι χρονοβόρο και όχι 100% ασφαλές, οπότε σε αναβαθμίσεις, έκανα πάντα format και καθαρή εγκατάσταση.

Πως λειτουργεί στο Linux? Μπορώ να κάνω την αναβάθμιση απροβλημάτιστα; Είναι ρουλέτα; Καλύτερα να κάνω format?

Θα αλλάξω εντελώς πλατφόρμα, το γυρίζω σε AMD (CPU & GPU), οπότε δε θα είναι τίποτα το ίδιο.

Μπορείς να δοκιμάσεις. Αν μπουτάρει σωστά και τρέχουν οι σωστοί οδηγοί είσαι εντάξει. Οι πιθανότητες είναι ότι απλά θα δουλέψει σωστά και δεν χρειάζεσαι να κάνεις απολύτως τίποτα. (σε AMD τρέχεις τούς ανοικτούς οδηγούς και δεν χρειάζεσαι να κάνεις τίποτα, και επειδή έχεις manjaro έχεις ήδη ό,τι χρειάζεσαι)

Μια χρήσιμη εντολή να δεις τι δουλεύει:

inxi -F

Για τις όχι πολύ παλιές amd (και προφανώς θα έχεις καινούργια), θα πρέπει να τρέχει ο amdgpu οδηγός.

1 Like

Το Linux δεν έχει τέτοια προβλήματα μπορείς να βάλεις τον σκληρό σου κανονικά και όλα θα λειτουργήσουν κανονικά Αν δεν έχεις παράξενες ρυθμίσεις στον πυρήνα.μην ξεχάσεις να Φορτώσεις το firmware για την κάρτα γραφικών και τους drivers του επεξεργαστή αν χρειαστεί

1 Like

Εγώ περισσότερο φοβάμαι την αλλαγή μητρικής. Αν πάντως μπουτάρει σωστά, είναι σχεδόν σίγουρα εντάξει, ρίχνει και μια ματιά ότι είναι εντάξει με τον οδηγό όπως είπα παραπάνω και είναι εντάξει.

Μην τον μπερδεύεις προκαταβολικά, στο manjaro λογικά τα έχει ήδη.

1 Like

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Η κάρτα γραφικών που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι η on-board/in-chip. Την “κανονική” θα την κάνω pass through στο VM, όπως την έχω τώρα.

Χρειάζεται να κάνω κάποιο “καθάρισμα” μετά για τυχόν σκουπίδια όπως στα Win?

όχι! αυτή είναι μια διαφορά από τα win.

βασικά ψέματα. Δεν είναι υποχρεωτικό αλλά επειδή η nvidia είναι κλειστός οδηγός πιθανότατα θέλεις να τον αφαιρέσεις ώστε να μην ενημερώνεται σε κάθε ενημέρωση πυρήνα.

sudo mhwd -r pci video-nvidia

https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Configure_NVIDIA_(non-free)_settings_and_load_them_on_Startup#Troubleshooting:_X-Server_Failed_to_Start_and_Install

Αυτό ίσως να είναι και χρήσιμο αν για κάποιο λόγο μπερδευτεί το mhwd με την αλλαγή. (manjaro hardware detection) Αν και δεν νομίζω να υπάρξει θέμα.

1 Like