Αναβάθμιση σε Linux Mint 20

Αναβάθμιση ή Εγκατάσταση

Οι εκδόσεις 19.Χ του Mint υποστηρίζονται μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Οπότε υπάρχει χρόνος να σκεφτείς αν θέλεις τα νέα χαρακτηριστικά. Ενώ η αναβάθμιση από 19.Χ σε 19.Ψ είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία, η αναβάθμιση από 19.Χ σε 20.0 είναι πολύπλοκη και απαιτεί εμπειρία. Οι νέοι χρήστες είναι καλύτερο να κάνουν εγκατάσταση από την αρχή (φορμάτ δηλαδή να μην μασάμε τα λόγια μας).

Υπάρχει όμως και μια κατηγορία χρηστών που δεν έχει άλλη επιλογή από την επανεγκατάσταση ή ποιο ρεαλιστικά να περιμένει να λήξει η υποστήριξη το 2023. Όσοι έχουν την 32bit έκδοση της διανομής. Πλέον το Mint υποστηρίζει μόνο αρχιτεκτονικές 64bit.

Για να δεις αν τρέχεις σε 32 ή σε 64 bit δώσε σε ένα τερματικό την εντολή

dpkg --print-architecture

αν δεις να γράφει πίσω amd64 έχεις 64bit, αν δεις να γράφει ι386 έχεις 32bit.

Ο δρόμος της εγκατάστασης

Αν είχες προνοήσει και έχεις τα δεδομένα σου σε χωριστή κατάτμηση /home δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πρόσεξε μόνο μην την σβήσεις κατά λάθος κατά την εγκατάσταση. Ένα από τα μεγάλα παράπονα μου απο το Mint και πολλές άλλες διανομές είναι που δεν κάνουν την δημιουργία μιας χωριστής κατάτμησης εύκολη ή ακόμα και προεπιλεγμένη. Αφού θα κάνεις που θα το κάνεις το φορμάτ κάνε το αυτή την φορά σωστά και φτιάξε χωριστή κατάτμηση.

Όταν κάνουμε ένα φορμάτ μας ενδιαφέρει να σώσουμε: α. Τα αρχεία και τις φωτογραφίες μας. β. Τους κωδικούς μας σε διάφορες σελίδες στο internet και στο email. γ. Ρυθμίσεις προγραμμάτων και εγκατεστημένα προγράμματα.

Για τους κωδικούς συνιστώ την χρήση μιας εξωτερικής υπηρεσίας να τους κρατάει. Το ίδιο το firefox μπορεί να το κάνει αυτό, αλλά υπάρχουν και πολλές εξωτερικές υπηρεσίες όπως το bitwarden.

Για τα αρχεία και τις φωτογραφίες: Αν φοβάσαι μήπως τις χάσεις είσαι χαμένος :stuck_out_tongue: Τόσο σημαντικές στιγμές τις ζωής σου και δεν έχεις ένα τακτικό αντίγραφο ασφαλείας; Πάρε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο και άνοιξε ένα λογαριασμό σε μια υπηρεσία τύπου dropbox (ναι και τα δυο).

Το mint περιέχει ένα απλό εργαλείο το mintBackup για να μεταφέρεις τα αρχεία σε ένα εξωτερικό δίσκο. Επίσης κρατάει λίστα με τα εγκατεστημένα προγράμματα για να τα ξαναπροσθέσεις.

Ο δρόμος της αναβάθμισης

Ώστε παίζεις στα δάκτυλα το apt και αποφάσισες αυτόν τον δρόμο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ξεκινήσεις με ένα καθαρό σύστημα. Εφάρμοσε όλες τις αναβαθμίσεις πρώτα. Αν έχεις προσθέσει εξωτερικά PPA σημείωσε σε ένα κομμάτι χαρτί ποια προγράμματα θέλεις από αυτά και καθάρισε το σύστημα απο οτιδήποτε ξένο. Είναι πολύ ποιο ασφαλές να τα ξαναπροσθέσεις μετά αν δεν υπάρχουν. Τέλος κάνε ένα snapshot του συστήματος με το Timeshift.

Η διαδικασία της αναβάθμισης:

'Οποίος έχει κάνει αναβάθμιση απο 17.Χ σε 18 θα βρει την διαδικασία γνώριμη (και εξίσου χρονοβόρα). Τα βασικά βήματα είναι η λήψη του εργαλείου

apt install mintupgrade

και η προσομοίωση της διαδικασίας πρώτα με την εντολή

mintupgrade check

Η εντολή αυτή δεν θα επηρεάσει καθόλου το σύστημα. Δεν αρκεί να την τρέξουμε αλλά να καταλάβουμε και την έξοδο της. Ποια πακέτα θα αναβαθμίσει θα σβήσει και θα κρατήσει πίσω γιατί δεν μπορούν να αναβαθμιστούν. Δώστε μεγάλη σημασία, ειδικά στα τελευταία. Αφού διορθώσετε τα οποία προβλήματα προκύψουν επαναλάβετε μέχρι να είστε ευχαριστημένοι. Αν το σύστημα είναι “παρθένο” δεν θα πρέπει να περιμένεις προβλήματα, αλλά αν έχεις προσθέσει λογισμικό από PPA κλπ ίσως να πρέπει να κάνεις κάποιες διορθώσεις.
Εφόσον όλα πήγαν καλά μπορείς να προχωρήσεις στην λήψη των πακέτων με την εντολή

mintupgrade download

Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη ήρθε η ώρα της προσευχής και της αναβάθμισης, Θα δώσουμε την εντολή

mintupgrade upgrade

Δεν θέλει βάση δεν θέλει πανικό
Δώστε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο. Διαβάστε ότι γράφει στην οθόνη και μην πατάτε απλά “Επόμενο” Προετοιμαστείτε. Βεβαιωθείτε πως τα backup σας είναι εντάξει. Και αφιερώστε χρόνο να διαβάσετε καλά και να κατανοήσετε τις επίσημες οδηγίες https://community.linuxmint.com/tutorial/view/2485.
Για κάθε απορία η πρόβλημα ρωτήστε μας.

3 «Μου αρέσει»