Αγορα ψαξιμο server

Καλησπερα,
Οπως εχετε ολοι καταλαβει ειμαι νεος στον χωρο.
Αυτο που μενδιαφερει ν ασχοληθω ειναι οι servers.
Κανοντας μια ονομαστικη αναζητηση (server) στη γνωστη σκρουτζοσελιδα διαπιστωσα οτι δεν υπαρχει ουτε ενα σχολιο για ουτε εναν server.
Αυτο πως το εξηγειτε;

Γιατί ένα server συνήθως τον ενοικιάζουμε από κάποια εταιρεία :grin:

Έχει επίσης νόημα να έχεις ένα τοπικό server σε ένα εταιρικό περιβάλλον αλλά αυτοί είναι απλά είτε κανονικοί υπολογιστές, είτε υπολογιστές φέτες για rack που αυτοί που ξέρουν τι είναι και τους θέλουν δεν θα κοιτάξουν στο skroutz.gr :grin: Θα βρούμε επίσης server ετοιμους για ειδικές χρήσεις όπως πχ NAS ή printer servers.

Αν θέλεις να ασχοληθείς με servers, ότι και αν σημαίνει αυτό για σένα, ξεκινάς με το να μάθεις καλά την γραμμή εντολών και την διαχείριση ενός συστήματος. Μετά περνάς σε devops ή ότι άλλο σε ενδιαφέρει.

Αν θέλεις να αγοράσεις ένα “server” μια καλή αγορά είναι ένα raspberry, όπου μπορείς να πειραματίζεσαι εγκαθιστώντας διάφορες υπηρεσίες.

3 «Μου αρέσει»

Γραμμη εντολων ,εννοεις το terminal?
Διαχειριση συστηματος εννοεις καποιο δικτυο;
Σκοπευω ν ασχοληθω μονο με linux

Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις τη μελέτη από εδώ

1 «Μου αρέσει»

Καλο φαινεται!
Αλλα απο γενικα η “αγορα” server πως κινειται.στην Ελλαδα;

server ειναι καθε υπολογιστης που μπορει να κανει τη δουλεια σου 24 ωρες το 24ωρο. Οι καθαροι σερβερ η δεν εχουν καθολου καρτα γραφικων η εχουν καποια βασικη. Ενας καθαρος σερβερ θα εχει διπλο τροφοδοτικο για ασφαλεια, ωστε αν κατι παθει το πρωτο, θα συνεχισει τη λειτουργια του. Οι μνημες συνηθως ειναι διαφορετικες απο εναν desktop και οι επεξεργαστες που χρησιμοποιουνται συνηθως ειναι πολυπυρηνοι, ωστε να μπορουν ανετα να τρεχουν πολλες virtual machine η εφαρμογες για πολλους χρηστες κτλ. Στο δικτυο συνηθως εχουν 2 εως 4 network interface. Παραπανω δεν χρειαζεται εφοσον θα υπαρχει firewall και switch.

Dell και Hp ειναι 2 μαρκες που παιζουν καλα σε σερβερ. Και οι δυο βγαζουν και tower και rack servers. Οι τιμες ποικιλουν αλλα εχει να κανει με το τι θες και τι τελικα θα παρεις. Πχ ενας φθηνος σερβερ dell λογικα δεν θα εχει διπλο τροφοδοτικο.

server μπορει να γινει απο το raspberrypi μεχρι οτιδηποτε. Πχ Δοκιμαστικα εχω παρει καποια μεταχειρισμενα fujitsu futro 700 και 900 τα οποια τρεχουν διαφορες εφαρμογες. Καποιους μηνες τωρα τρεχουν μια χαρα 24/7. Φυσικα τα αναβαθμισα φουλ αλλα ειδικα τα 900 που μπαινουν ταυτοχρονα αρκετα ατομα, νομιζω ηταν καλη αγορα. Φυσικα για να εχω το κεφαλι μου ησυχο καθε βραδυ ολοι οι σερβερ κανουν backup τον εαυτο τους στον nas οποτε, οτι και να γινει, θα μεινουμε εκτος το πολυ για μια μερα

Τα λειτουργικα που παιζουν πολυ ειναι debian, ubuntu server, red hat και cent os (bsd για εξειδικευμενα πραγματα οπως πχ firewall). Για ξεκινημα καποιου θα ελεγα debian net installer ωστε να μην εγκαταστησουμε καθολου γραφικο περιβαλλον και θα εχουμε και χιλιαδες πακετα διαθεσιμα οπως και απειρο documentation.

Τελος να προσθεσω οτι η αγορα στην Ελλαδα σε σερβερ σπανια κινειται μεσω του σκρουτζ. Εφοσον θελουμε να αγορασουμε προιοντα 5ψηφιου η και 6ψηφιου ποσου απευθυνομαστε ειτε σε αντιπροσωπους ειτε κανουμε την αγορα απο αλλη χωρα. Το ιδιο μπορει να συμβαινει και οταν θελουμε να αγορασουμε workstation. Πχ οταν εψαχνα τα boxx workstation μονο ενας στην ελλαδα ηταν αντιπροσωπος και φυσικα η παραγγελια καθυστερουσε πανω απο μηνα. Αλλα η εγγυηση ειναι αναγκαια σε τοσο ακριβα προιοντα, οποτε πηγαμε με τον αντιπροσωπο για να ειμαστε ησυχοι σε πιθανο προβλημα

8 «Μου αρέσει»

Ok!
Καλα ολα αυτα απο πλευρας admin αλλα θελουν αρκετη εμπειρια για να μεταφραστουν στη πραξη και παροχη υπηρεσιων.
Οι φυσικοι πελατες πως ανταποκρινονται;το εκτιμουν;αναγνωριζουν τον κοπο,την γνωση;την δουλεια σου;αμοιβουν;;;

Ποιοι ειναι οι φυσικοι πελατες; Γενικα αυτοι οι λιγοι που τρεχουμε linux σερβερ πληρωνουμε και θα πληρωναμε καλα. Αν στην εταιρεια χρειαστει βαρδια τεχνικου, χρειαζονται 4 ατομα τουλαχιστον για να βγαινει το 24ωρο και τα ρεπο. Συνηθως τετοιου τυπου εργασιες ειναι σε εταιρειες οπως η lamda και οι μικροτερες τυπου yuboto κτλ.

Εχω ομως ξαναπει, οτι μεγαλη απηχηση εχουν τα asterisk και τα pfsense. Εκει οντως μπορουν να βγουν αρκετα χρηματα λογω εξειδικευσης, αλλα και τις δυνατοτητας να τα εχει μια εταιρεια, χωρις απαραιτητα να δουλευει η να εχει linux server

1 «Μου αρέσει»

Ως φυσικούς πελάτες ,εννοώ μικρές/μεσαιες επιχειρησεις(π.χ φωτογραφοι,καταστηματα ανταλλακτικων…κτλπ).
asterisk ,εννοεις το τηλ.κέντρο;;
Στο raspberry pi, φαντάζομαι οτι αλλάζοντας τις καρτουλες μπορώ να τρέχω και διαφορετικό λειτουργικό με τη κάθε κάρτα;

οι μικρες επιχειρησεις δεν ενδιαφερονται για σερβερ. Δεν ξερουν τι ειναι και δεν τους ενδιαφερει κιολας να μαθουν. Ειναι ενα επιπλεον κοστος που τελικα δεν τους βοηθαει και καπου. Αυτα που μπορει να χρειαζονται ειναι asterisk . Ναι το τηλεφωνικο κεντρο που όμως το στηνεις εσυ σε σερβερ και το παραμετροποιεις. Εχει αρκετα μεγαλη ζητηση και ειναι αντάξιο τηλεφωνικων κεντρων cisco και avaya πχ. Κατι αλλο που μπορει μια μικρή επιχείρηση να χρειάζεται ειναι ενας NAS. Εδω μπορεις να μάθεις πχ να δουλευεις και να στηνεις το FreeNAS η για πιο ευελικτο και οικονομικό το OpenMediaVault. File server δηλαδη.
Τέλος σε κάποια επιχείρηση πιο μεγάλη μπορεις να προωθήσεις και το pfsense το οποιο ειναι firewall. σε μικρότερες οχι γιατί αγοράζουν ενα ετοιμο με 100-150€ και κανουν τη δουλεια τους. Στους πιο μεγάλους πελάτες όμως που τα καλά Firewall κοστίζουν μερικές εκατοντάδες η ακόμη και χιλιάδες ευρώ, μπορεί να προωθηθεί μια λύση pfsense.

Στο raspberry αλλαζοντας καρτα αλλαζεις αμεσα και λειτουργικό. Η γνωμη μου ειναι οτι ειτε κάτι απο τα παραπάνω θες να μαθεις, είτε να πας στο επόμενο level σαν linux admin, πρέπει να μάθεις την αρχή λειτουργίας των παρακάτω
Apache (web server)
PHP
MySQL - MariaDB (βάσεις δεδομένων)
Nginx (web server)
webmin (λύνει χερια σε διαχείριση ενός server)
Ο πιο απλός και φθηνός τρόπος για να μάθεις κάποια πράγματα, είναι να κάνεις τον υπολογιστή σου και σερβερ. Εγκαθιστείς πχ το LAMP και βάζεις κάποια services να τρέχουν. Υπάρχουν άπειρα.

1 «Μου αρέσει»

Μιας και το raspeberry pi επεσε στο τραπέζι, προτείνω να ασχοληθείς με αυτό και να κάνεις πειράματα σε server scripts, daemons και άλλα.

Μια καλή αρχή με τα πάντα μέσα είναι ένα ειδικό Distribution με το όνομα DietPi


όπου έχεις ωμή πρόσβαση σε όλο το σύστημα και μια πληθώρα από scripts για να παίξεις.

Το ίδιο DietPi διατήθεται και σε VM μορφή για όσους τους αρέσουν τα πειράματα, εγώ το είχα κάνει deploy το x86 σε έναν esxi το 2017 και τρέχει “ακόμα” τα services εκεί! :-O

2 «Μου αρέσει»

Kαλησπέρα,επανέρχομαι με μια ερώτηση για να ξερω πως θα κινηθώ απο άποψη χώρου και διαχείρηση budget.
Υπάρχει οθόνη η οποία να κάνει split και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να παίζει 2 + υπολογιστές/λειτουργικά;
Eντόπισα το synergy(εδω το κανει το προγραμμα), εγω.
λειτουργία pbp πρέπει ν έχει η οθόνη και synergy για ενα πληκτρολογιο ποντικι ?

Λογω του οτι ειμαστε στο θεμα “αγορα ψαξιμο server” σε linux forum… γιατι δεν κοιτας για kvm? αλλα και σε τι θα σου χρησιμευσει η διπλη οθονη;

Αν ειναι για το server και τον υπολογιστη σου, δεν νομιζω να σου χρειαστει εκτος απο την πρωτη εγκατασταση. Μετα ολα θα τα κανεις ειτε με ssh, ειτε με καποιο webinterface. Τον server, εφοσον τον συνδεσεις στο δικτυο, μπορεις να τον εχεις σε αλλο χωρο και οχι κοντα σου

λειτουργια pbp θα βρεις μονο σε καποια ακριβα professional monitors. Στα πιο φθηνα θα βρεις ισως pip

1 «Μου αρέσει»

Υπολογιστή έχεις?
Αν έχεις έναν καλό υπολογιστή με μπόλικη μνήμη βάλε ένα virtual box ή vmware ή kvm (για linux) και σήκωσε εκεί ότι linux server θέλεις για να κάνεις τις δοκιμές σου. Προσωπικά έχω ένα καλό Windows 10 laptop με 32GB RAM με ένα καλό 1TB NVMe (+ ένα εξωτερικό SSD 500GB) και τρέχω σε virtual box 22 διαφορετικές διανομές linux + 1 macOS + 5 Windows 10/2016/2019 (όχι όλα μαζί, μέχρι 3 ταυτόχρονα).

Και όταν, με το καλό, φτιάξεις την “εταιρεία σου” και θες να ψάξεις για εξοπλισμό τότε ψάχνεις και για “σίδερο-server”. Παρόλο που τότε ίσως αποφασίσεις ότι δεν συμφέρει να επενδύσεις σε server+switch+UPS+firewall+backup+… και πας κατευθείαν στο cloud. Εκτός αν το απαιτεί το αντικείμενο που θα ασχοληθείς.

1 «Μου αρέσει»

Επανερχομαι,
1)αποριπτω το raspberry λογω της εμπειριας που απαιτει και του ιδιαιτερου επεξεργαστη.
2)αποριπτω το vm μεσα στο δικο μου μηχανημα.
Και προχοραω στην αγορα NAS.
Η ερωτησεις μου

  1. με ποιο τροπο θα εμπλακει το linux?
  2. μπορω να τον χειριστω απο το κινητο;

nas… Όσοι υπάρχουν στην αγορά τρεχουν κάποιο linux ή BSD με κάποιο δικό τους frontend. συνήθως δεν μπορείς να πειράξεις και πολλά. Τους περισσότερους μπορείς να τους χειριστείς απο το κινητό

Δεύτερη λύση είναι να πάρεις κάτι, όχι έτοιμο, η να κάνεις δικό σου build με λογισμικό Freenas η openmediavault(η nas4free και πάει λέγοντας).

Πχ μπορείς να πάρεις ή το helios που όμως είναι κι αυτό arm ή να πάρεις ενα micro server της hp που βάζεις ότι λειτουργικό θές και εχει 4 θέσεις για δίσκους 3,5 ή να κάνεις ενα σύστημα απο την αρχή με μια mini itx μητρική και ενα κουτί mini itx nas (εχει στο ebay)

Η καλύτερη επιλογή είναι το freenas αλλα επειδή είναι επαγγελματική λύση εχει πολλά για εναν αρχάριο και θέλει min 8GB Ram λόγω ZFS

Όσα έχουν ήδη ειπωθεί σαν συμβουλές είναι οι σωστότερες, η λάθος κίνηση είναι να πας να αγοράσεις ένα “έτοιμο” μηχάνημα.

  1. Συνήθως είναι overpriced
  2. Έχουν περιορισμούς όσον αφορά την επισκευή γιατί τα περισσότερα του εμπορίου δεν χρησιμοποιούν generic hardware , πχ ένα τροφοδοτικό αν χαλάσει , αναγκαστικά πρέπει να αγοράσεις απο την συγκεκριμένη μάρκα με ότι συνεπάγεται σε κόστος.
  3. Το πιο βασικό είναι πως θα μάθεις πολύ λιγότερα πράγματα με ενα “έτοιμο στημένο” μηχάνημα.

Επειδή διαβάζοντας καταλαβαίνω πως έχεις μπερδευτεί , κάνε μια λίστα με τις απαιτήσεις σου , ένας server επί της ουσίας κάνει αυτό που λέει το ονομά του , δηλαδή “εξυπηρετεί” .

Μπορεί αυτό που “σερβίρει” να είναι μια (η περισσότερες) web app , είτε μια σελίδα wordpage , είτε μέσο φύλαξης των προσωπικών σου αρχείων , η ακόμα και ένα streaming service για τη μουσική σου.
Όλα αυτα θα μπορείς να τα χειριστείς και μέσω τερματικού , και μέσω web app και με απομακρυσμένη σύνδεση εκτός του τοπικού σου δικτύου (με εγκατάσταση και σετάρισμα κάποιας reverse-proxy εφαρμογής -και με φειδώ στις “πόρτες” που θα αφήνεις ανοιχτές)

Εγώ προσωπικα θα ξεκινούσα με ένα refurbished pc της τάξης των 100 περίπου ευρώ είτε απο το “λιμάνι” είτε απο την τοπική αγορά. Τα περισσότερα είναι επώνυμα με καλά “κόκκαλα” (motherboard , cpu, psu) και ένα απο τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι η χαμηλή κατανάλωση. (ένα openmediavault που έχω σε ένα hp 6300 καταναλώνει περίπου 20 watt την ώρα , θα μπορούσα και με ένα raspberry pi να κάνω την ίδια δουλειά με χαμηλότερη κατανάλωση , αλλά έχει κάποιους περιορισμούς).

Θα έστηνα ένα ubuntu server και θα ξεκινούσα να μάθω πρώτα τα βασικά πράγματα και μετά θα βούταγα σε docker , containers και μετά μόνο η φαντασία σου σε περιορίζει.

Πως ακριβώς θα ασχοληθείς αν πάρεις έναν έτοιμο NAS; Μήπως χάνουμε όλοι χρόνο και απαντάμε σε λάθος ερώτηση;

Form Factor SFF (Small Form Factor)
CPU Family Core i3
Γενιά Επεξεργαστή 2η Γενιά
RAM 4GB
Σκληρός Δίσκος 500GB
Οπτικά Μέσα DVD
Κάρτα Γραφικών Intel HD Graphics
Κάρτα Δικτύου Intel 82579LM Gigabit Network Connection
Εξωτερικές Θύρες 10x USB 2.0 ports, 1x Serial, 1x RJ-45, 1x VGA, 1x DisplayPort, 2x PS/2, 2x Line-in (stereo/microphone), 2x Line-out (headphone/speaker)

κατι τετοιο??
απο καταναλωση αυτο?

Εγώ θα πρότεινα το εξής:

Μέχρι να δεις αν σου αρέσει το αντικείμενο και να αποκτήσεις την ανάλογη εμπειρία θα σου έλεγα να προσπαθήσεις να στήσεις έναν server σε εικονική μηχανή και να φτιάξεις κάτι πάνω του που να δουλεύει (site, cloud, mailserver κλπ).