Αγορά external sound card

Καλημέρα! Υπάρχει κανείς που χρησιμοποιεί external sound card που να παίζει απροβλημάτιστα στο Linux? Αν ναι, ποια? Ενδιαφέρομαι να αγοράσω την soundblasterX G6 που επιτρέπει ταυτόχρονη χρήση headsets συνδεδεμένα σε ένα port και speakers σε άλλο. Στα windows η εναλλαγή γίνεται μέσω software, στο Linux όμως δεν υπάρχει συνοδευτικό software και δεν είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει όπως ακριβώς θέλω. Οποιαδήποτε εμπειρία σας ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ

Δεν ξέρω πόσο καλή κάρτα θες, αλλά εμένα μου δούλεψε μια χαρά η φτηνή Turbo-x του πλασίου.

Plug and play με πλήρη διαχείριση χωρίς προβλήματα από τα settings του ubuntu.

@orfibous επειδή ο @linuxovios έκανε λόγο για διαχείριση από software. Η συγκεκριμένη σου δίνει τέτοια δυνατότητα;

Δικό της software δεν έχει. Ότι κάνεις από το linux μέσα. Ρυθμίσεις, pulse κλπ. Ναι μπορείς να έχεις ένα σετ ηχεία/ακουστικά και ένα μικρόφωνο στο jack της μητρικής και ένα δεύτερο σετ ηχεία/ακουστικά και δεύτερο μικρόφωνο σε αυτό το usb. Με το Pulse μπορείς να κάνεις και παράλληλη αναπαραγωγή διαφορετικών ήχων στις διαφορετικές συσκευές.

Ίσως δεν διατύπωσα σωστά την ερώτησή μου.
Η έξοδος αυτής της κάρτας “εμφανίζεται” στο σύστημα ως 2 διαφορετικές ή μία ενιαία και εσύ παίζεις με το τι θα κουμπώσεις πάνω;

Πάλι δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς ρωτάς.

Η κάρτα αυτή φαίνεται ως διαφορετική από τη κάρτα της μητρικής του συστήματος. Αποτελεί ξεχωριστή κάρτα ήχου. Το pulse τη βλέπει ως νέα συσκευή κάρτας ήχου με τα δικά της line in και mic in. Όπως ρυθμίζεις την κάθε ενσωματωμένη κάρτα ήχου της μητρικής, έτσι ρυθμίζεις και αυτή. Στα Devices νομίζω έφερνε ένα digital και ένα analog ως προς τα ονόματα τους, Τα οποία όμως αναφέρονταν στο ίδιο jack. Έχω καιρό να την χρησιμοποιήσω , οπότε δεν τα θυμάμαι όλα ακριβώς.

Συμπαθάτε μου το ψιλο-off topic και σίγουρα οι χαϊεντάδες θα ξέρουν καλύτερα από μένα (περιφερικά ασχολούμαι με το ζήτημα), αλλά ίσως θα άξιζε περισσότερο να δεις κάτι προς dac μεριά. Υπάρχουν κάποια σε καλές τιμές (<200€) και νομίζω ότι θα “πιάσουν περισσότερο τόπο” σε σχέση με εξωτερική κάρτα ήχου.

Πριν δώσεις μισό ή ένα σκασμό χρήματα, ρίξε μια ματιά στο YouTube για Jack + Cadence + Pulse audio.
Θα σου δώσω ενδεικτικά 2 βίντεο. Το ένα αφορά στην επεξήγηση των οδηγών και των διεργασιών του συστήματος ήχου στο Linux (ευκολονόητο) και το άλλο στη ρύθμιση του Jack με το Pulse audio.
Δεν απαντώ με πρόταση για κάρτα ήχου αλλά με προτροπή για να αφιερώσεις μισή ώρα από το χρόνο σου ώστε να καταλάβεις εάν το hardware, που κατέχεις, μπορεί τελικά να σε καλύπτει.

4 «Μου αρέσει»

Δουλευω με μια Presonus Audiobox 96 σε Ubuntu για παραγωγη μουσικης.Στην καρτα πανω μπορω να εχω συνδεδεμενα ακουστικα και τα ηχεια μου και να ακουω ταυτοχρονα και απο τα δυο η να επιλεγω μονο ενα απο τα δυο χωρις να χρειαζεται software.

1 «Μου αρέσει»

Παίδες ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Δεν θέλω κάποιο interface για να συνδέσψ πολλαπλές πηγές ή εξόδους στον ήχο από και προς το PC μου. Αυτό το πετυχαίνω και με τον υπάρχον εξοπλισμό. Αναζητώ εξωτερική κάρτα ήχου, δηλαδή κάτι που θα κάνει το δικό του Digital to Analog conversion (DAC) και θα οδηγεί τα ηχεία και τα headsets μου υποτίθεται ποιοτικότερα από την ενσωματωμένη κάρτα ήχουν της μητρικής μου.

Ξέρω π.χ. ότι η soundblaster G6 θα μου δώσει την ποιότητα που θέλω για τα χρήματα που διαθέτω. Το πρόβλημά μου είναι αν θα μπορώ να εναλλάσσω τις δύο εξόδους μου μέσω των επιλογών που μου δίνει το linux software ήχου. Στην τρέχουσα συνδεσμολογία μου, είναι εφικτό, διότι τα ηχεία μου και το headset έχουν δύο διακριτές φυσικές συνδέσεις που το σύστημα τις αντιλαμβάνεται. Αν συνδέσω την G6 όμως, το σύστημα θα βλέπει μόνο την G6 σαν μία έξοδο ήχου και πιθανότατα να μην αντιλαμβάνεται ότι πάνω στην G6 θα έχω συνδεδεμένα ΚΑΙ ηχεία ΚΑΙ ακουστικά. Στα windows υπάρχει το συνοδευτικό λογισμικό της Creative που μου επιτρέπει να επιλέξω πού θέλω να δίνω έξοδο ήχου, στο Linux είναι άγνωστο αν οι kernel drivers θα μπορούν να κάνουν μια τέτοια διάκριση. Ουσιαστικά αυτό που θέλω να κάνω είναι το εξής:

Σε μια φτηνή εξωτερική 5.1 κάρτα που έχω πάνtως μια χαρά δούλεψε το sensing. Με το που προσθέσω τα ακουστικά η έξοδος θα πάει εκεί αυτόματα.

Αν δεν το κάνει αυτόματα, πάντα υπάρχει τρόπος, αλλά θέλει να σκαλίσεις το υποσύστημα του ήχου. Αν θέλεις να έχεις έξοδο και στα δύο πάλι είναι δυνατόν, αλλά πρέπει να κάνεις την καλωδίωση μόνος σου και να φτιάξεις δικά σου sink και sources.

Ποιος ο λογος να το κανεις αυτο?Με μια καρτα ηχου usb σαν αυτη που ειπα παραπανω ξεμπερδευεις χωρις software

Η δική μου περίπτωση έχει ως εξής:
DJ controller με ενσωματωμένη κάρτα ήχου (2 έξοδοι-master (RCA) & headphones (καρφί)).
Arch ή/και Mint με Cinnamon.
Στις ρυθμίσεις ήχου, βλέπει την κάρτα ως μία μονάδα.


Με το FADER (!!!) ο ήχος πάει μόνο στο master (θέση front) ή/και στα ακουστικά (θέση rear). Δεν νομίζω όμως να γίνεται να βγαίνει από αλλού ο ήχος από video που παίζει ένας browser και από αλλού ο ήχος που παίζει ο άλλος.

(Εδώ δεν έχω τέτοια επιλογή).
Αυτά χωρίς σκαλίσματα του λειτουργικού.
Όταν το σενάριο απαιτεί επιλογή της εξόδου κατά περίπτωση, αναλαμβάνει το πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου (αν έχει τη δυνατότητα). Στο πρόγραμμα για DJ που χρησιμοποιώ π.χ., η παρακάτω ρύθμιση

δίνει στην έξοδο master ό,τι επιλέξεις από τα faders, και στα ακουστικά ό,τι επιλέξεις στα PFL (CUE).
Δεν έχω άλλο σενάριο για έξοδο ήχου κατ’ επιλογή, οπότε δεν έχω δοκιμάσει κάτι άλλο.
Για μένα, από τη στιγμή που η κάρτα αναγνωρίζεται ως hardware, τα υπόλοιπα είναι θέμα δυνατοτήτων του προγράμματος που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή του ήχου (το οποίο βέβαια πρέπει να συνεργάζεται με την κάρτα).

To θέμα είναι αν έχεις ταυτόχρονα συνδεδεμένα ΚΑΙ ακουστικά ΚΑΙ ηχεία (όπως θέλω εγώ), πώς επιλέγεις σε ποιο από τα δυο θα πάει ο ήχος? (χώρίς βγάλε-βάλε καλωδίων)

Αν θέλεις να έχεις έξοδο και στα δύο πάλι είναι δυνατόν, αλλά πρέπει να κάνεις την καλωδίωση μόνος σου και να φτιάξεις δικά σου sink και sources.

Όχι δεν με ενδιαφέρει έξοδος ήχου και στα δύο ταυτόχρονα

Είμαι με Manjaro Gnome και pipewire σε laptop. Όταν συνδέω τα ακουστικά τα επιλέγει αυτόματα για έξοδο ήχου και αντίστοιχα όταν τα βγάζω γυρίζει πάλι στα ηχεία. Μπορώ ακόμα να αλλάξω τη συσκευή από όπου θα ακούω τον ήχο από τις ρυθμίσεις του gnome χωρίς να αποσυνδέσω τα ακουστικά:


Ωστόσο, για να μην μπαίνω κάθε φορά που Θέλω να το κάνω αυτό στις ρυθμίσεις έχω βάλει την επέκταση Sound Input & Output Device Chooser με την οποία μπορώ να έχω πρόσβαρη σε αυτή την επιλογή γρήγορα από την πάνω μπάρα:
Στιγμιότυπο από 2022-01-31 19-08-26
Από ότι βλέπω χρησιμοποιείς Cinamon, δεν έχω ιδέα από αυτό το desktop αλλά υποθέτω ότι θα έχει παρόμοια επιλογή και ίσως κάποιο τρόπο για να την έχεις εύκολα προσβάσιμη. Δεν βοηθάω και πολύ γιατί δεν έχω ίδιο setup με αυτό που θες να φτιάξεις αλλά θεωρώ ότι δεν θα έχεις πρόβλημα.

Καποιες εξωτερικες καρτες της behringer ειναι και φθηνες και τα κανουν ολα σε windows. Σε ενα γρηγορο google search ειδα οτι στο linux παιζουν out of the box αλλα φυσικα για να εισαι σιγουρος θα πρεπει να ψαξεις το συγκεκριμενο μοντελο για συμβατοτητα η ακομη και καποιο youtube video με παρουσιαση σε linux. Αυτο φυσικα μπορεις να το ακολουθησεις για οποιοδηποτε μοντελο οποιασδηποτε εταιρειας.

1 «Μου αρέσει»

Την αλλαγή μεταξύ ανεξάρτητων καρτών ήχου την καταλαβαίνω μια χαρά. Αυτό που ρωτούσα είναι εάν μπορείς να ελέγξεις την έξοδο της ίδια κάρτας. Δηλαδή μια να στέλνεις στο ένα output (ακουστικά με το combo jack πχ) και μία στην άλλη (δηλ μόνο τα ακουστικά). Δεν ξέρω πως μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα!

Αν έχεις μία συσκευή στο Analog και μία στο Digital, στέλνει και στις δύο ταυτόχρονα τον ίδιο ήχο και ακούγεται το ίδιο όποιο και να επιλέξεις μέσα στο Ubuntu δεν έχω καταφέρει να παίζει διαφορετικά σε 2 συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτές τις 2 θύρες.

1 «Μου αρέσει»

Άλλο κάρτα ήχου, άλλο audio interface. Οι εξωτερικές συσκευές της Behringer είναι το 2ο (audio interfaces) και εξυπηρετούν άλλες ανάγκες. Και επειδή ακριβώς είναι audio iterfaces είναι driver-less και παίζουν απροβλημάτιστα με Linux.

Αυτό ακριβώς ρωτάω και εγώ. Δηλαδή αν πάρεις εξωτερική κάρτα ήχουν που έχει 2 ή 3 εξόδους (π.χ. σε speakers και headphones ή headset-me mic), αν θα μπορείς να εναλλάσσεις την έξοδο ήχου από το sound panel της διανομής. Νομίζω πώς όχι ή όχι εύκολα, εφόσον δεν υποστηρίζεται η κάρτα ήχου στο Linux.

Για τη G6 που ενδιαφέρομαι, δεν έχω βρει απάντηση σε όλο το net…

1 «Μου αρέσει»