2 προγράμματα διαμαντάκια για επιστημονική οπτικοποίηση δεδομένων

Οι φοιτητές και οι ερευνητές έχουν συχνά την ανάγκη να οπτικοποιήσουν δεδομένα είτε για λόγους παρουσίασης είτε για λόγους κατανόησης τους. Γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος κατανοεί καλύτερα την οπτική πληροφορία. Και τις περισσότερες φορές αυτό είναι ένα διάγραμμα στο χειρότερο εργαλείο, τόσο οπτικά, όσο και λειτουργικά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Κάποιο «Excel» … Το οποίο καλό είναι μέχρι να θέλεις να δείξεις τη ροή του αέρα γύρω από κάποιο κτήριο.

Έχω καιρό να έχω την ανάγκη να κάνω κάποιο όμορφο ή παράξενο «data virtualization». Για απλά πράγματα υπάρχει το GnuPlot, εύκολο να αυτοματοποιηθεί μεν αλλά δε σε πάει μακρυά. Για πιο πολύπλοκες χρήσεις προγραμματισμός σε Mathematica και όποιος αντέξει.

Open DX Data Explorer

Στη συνέχεια ανακάλυψα το OpenDX. Είναι γραμμένο σε Motif !! και υπάρχει ακόμα στα αποθετήρια !! Με αυτό ασκείς την τέχνη του οπτικού προγραμματισμού με ροές.

image

Υπήρχε μια εποχή που κόστιζε εκατομμύρια (σε δραχμές) και ξέρω τουλάχιστον ένα ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα που τα είχε σκάσει. Απο την IBM και σήμερα ο κώδικας του είναι ανοικτός. Πραγματικά, κρίμα που δε βρέθηκε κανένας άνθρωπος να το εξελίξει. Παρόλα αυτά παραμένει ακόμα χρήσιμο.

KDE LabPlot

Το labplot δεν το είχα σε υπόληψη. Αλλά διαβάζω σήμερα πως πρόσθεσαν παραδείγματα και είπα να του ρίξω μια ματιά. Και γουάου !! Έχει προχωρήσει πολύ και έχει γίνει πραγματικά εξαιρετικό. Και με πολλά θέματα να διαλέξει κανείς.

Το εγκατέστησα με Flatpack και είχα πρόσβαση στα παραδείγματα.

LibreOffice Calc, gnuplot, R

Τα παραπάνω προγράμματα όπως ίσως έχετε καταλάβει δεν είναι για τον καθένα. Αν για μια εργασία θέλεις κάποιο απλό διάγραμμα θα το κάνεις με το Calc, αν θέλεις να απεικονίσεις κάποιες μετρήσεις το gnuPlot (ή το R ή κάποιο Jupiter Notebook) μπορούν να κάνουν μια χαρά τη δουλεία (καθώς και να την αυτοματοποιήσουν) και δε θέλεις κάτι άλλο.

Αλλά κάποιες φορές αυτά δεν επαρκούν, θέλεις κάτι άλλο, αλλά μπορεί να μην ξέρεις ότι το θέλεις. Η μπορεί να μην ξέρεις πως υπάρχουν καλύτερα εργαλεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις αξίζει τον κόπο να στήσεις μια εικονική μηχανή [1] και να τρέξεις εκεί το OpenDX και να δαπανήσεις χρόνο να το μάθεις. Ή να ασχοληθείς με το LabPlot έστω και μόνο για να φτιάξεις κάτι ποιο όμορφο που να ξεχωρίζει. Έχεις βάλει το μεράκι σου στις μετρήσεις και τα πειράματα. Καλό είναι να το δείξεις :innocent:

[1] Και για να μη βγάζει μάτι το παλαιολιθικό interface, αλλά και για να βλέπει μια μικρή οθόνη. Δοκίμασα να το θυμηθώ και να τρέξω κάποια παραδείγματα, αλλά έβλεπε μια τεράστια οθόνη και έπαθε κοκομπλό.

5 «Μου αρέσει»