151 εφαρμογές Android που πρέπει να απεγκαταστήσετε αμέσως

Οι εφαρμογές αυτές ανήκουν σε ένα είδος απάτης που λειτουργεί με εγγραφές σε premium SMS.

Συλλογή από 151 απατηλών εφαρμογών ανακαλύφθηκε και αφαιρέθηκε από το Google Play Store. Ωστόσο οι χρήστες Android θα πρέπει να ελέγξουν ότι δεν έχουν εγκαταστήμένη κάποια από αυτές (ή ότι δεν είχαν στο παρελθόν).

Όπως αναφέρει το BGR, η εταιρεία λογισμικού κυβερνοασφάλειας Avast ανακάλυψε πρόσφατα μια ευρέως διαδεδομένη απάτη με premium SMS που λειτουργεί στο επίσημο Play Store. Η Avast την ονόμασε εκστρατεία UltimaSMS (επειδή η πρώτη εφαρμογή απάτης που ανακάλυψε η εταιρεία κατά την έρευνά της ήταν η Ultima Keyboard 3D Pro) και αποτελείται από 151 ψεύτικες εφαρμογές που έχουν κατέβει πάνω από 10.5 εκατομμύρια φορές σε περισσότερες από 80 διαφορετικές χώρες.

Οι εφαρμογές μεταμφιέζονται ως νόμιμα εργαλεία σε πολλές κατηγορίες εφαρμογών, όπως προσαρμοσμένα πληκτρολόγια, σαρωτές κωδικών QR, επεξεργαστές βίντεο και φωτογραφιών, αποκλειστές κλήσεων spam, φίλτρα κάμερας και παιχνίδια. Ωστόσο, όλες έχουν τελικά τον ίδιο στόχο να εγγράψουν τους χρήστες σε υπηρεσίες SMS υψηλής χρέωσης.

Κάθε τέτοια εφαρμογή ακολουθεί το ίδιο μοτίβο: Μόλις εγκατασταθεί, ελέγχεται η τοποθεσία του τηλεφώνου, η Διεθνής Ταυτότητα Κινητού Εξοπλισμού (IMEI) και ο αριθμός τηλεφώνου για να βρεθεί ο κωδικός περιοχής και η γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Στη συνέχεια, οι προτροπές της εφαρμογής ζητούν από τον χρήστη τον αριθμό τηλεφώνου του και μερικές φορές και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να εγγραφεί ο χρήστης σε υπηρεσίες SMS υψηλής χρέωσης χωρίς να το αντιληφθεί. Οι χρεώσεις είναι συνήθως 40 ή περισσότερα δολάρια το μήνα και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να το αντιληφθεί ο χρήστης.

Μόλις μια εφαρμογή UltimaSMS πετύχει το στόχο της, είτε σταματά να λειτουργεί είτε προσφέρει περισσότερες επιλογές συνδρομής αντί για την υποσχόμενη λειτουργικότητα για την οποία την κατέβασαν. Το πρόβλημα είναι ότι, ακόμη και αν ένας χρήστης απεγκαταστήσει την εφαρμογή σε αυτό το σημείο, οι premium συνδρομές θα συνεχίσουν να παίρνουν χρήματα από τους λογαριασμούς του.

Η Avast δημιούργησε μια λίστα με όλες τις 151 εφαρμογές που αποτελούν μέρος αυτής της απάτης. Κάθε χρήστης Android θα πρέπει να ρίξει μια ματιά. Αν έχετε εγκαταστήσει κάποια από αυτές τις εφαρμογές (ή αν είχατε στο παρελθόν), απεγκαταστήστε τις αμέσως, αλλά ελέγξτε επίσης τις καταστάσεις σας και επικοινωνήστε με τον πάροχό σας αν εντοπίσετε ασυνήθιστες χρεώσεις. Θα πρέπει επίσης να είναι δυνατόν να ζητήσετε από τον φορέα σας να απενεργοποιήσει τις επιλογές premium SMS στο λογαριασμό σας, αν θέλετε να αποφύγετε αυτού του είδους τις απάτες στο μέλλον.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε χρήστες τηλεφώνων να στοχοποιούνται με εφαρμογές απάτης. Το κακόβουλο λογισμικό είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα, με πάνω από 10 εκατομμύρια τηλέφωνα Android να έχουν μολυνθεί με το κακόβουλο λογισμικό GriftHorse τον περασμένο μήνα.

Πλήρης λίστα των κακόβουλων εφαρμογών: ioc/UltimaSMS_IOC_19-10-2021.csv at master · avast/ioc · GitHub

Πηγή: Android Users Need to Uninstall These 151 Apps Immediately | PCMag

Αρχειοθέτιση: https://archive.vn/oBttB

Μετάφραση: www.DeepL.com/Translator (free version)

4 «Μου αρέσει»