Παρουσίαση Ubuntu-gr: Η ζωή με GNU/Linux

Καλησπέρα, όπως λέω και στο φόρουμ του Ubuntu-gr σκεφτόμουν να έκανα ένα event που θα παρουσιαζόντουσταν θέματα που αφορούν μέσους χρήστες ή και ζητήματα που ίσως να βοηθήσουν έναν Junior Sysadmin/Developer/φοιτητή πληροφορικής.

Δηλαδή να έκανα ένα event με entry-level παρουσιάσεις είτε ενός λογισμικού η ενός χρήσιμου feature από απλούς χρήσες.

Δείγμα ιδέων είναι:

  • Βασική Χρήση Shutter.
  • Εγκατάσταση minitube 3.0 σε ubuntu 16.04LTS
  • Συνιστώμενες Ρυθμίσεις KDE για Χ/Ψ επαγγελματίες (πχ. λογιστές).
  • Παρουσίαση δυνατοτήτων του Blender.
  • Αφαίρεση κόκκινων ματιών στο Gimp.
  • Εγκατάσταση webserver.
  • κοκ

Τις ιδέες σας που θα παρουσιάσετε μπορείτε να τις βάλετε στο https://forms.gle/Af2rGjgQXgrBg9Bp8

Παρόλα αυτά τέτοιου είδους event μου φαίνονται λίγο ιδιόμορφα όσο αφορά τον χώρο διότι θέλουμε προτζέκτορα και χώροι δεν ξέρω πόσο έρχονται σε ευρώ, λόγο ότι δεν είναι απλά μια καφετέρια που πας - κάθεσαι και ξεμπέρδεψες. Ακόμη ξέρω χώροι με προτζέκτορα κοστίζουν, πράγμα που δεν μπορώ να το κάνω, ως εκ τούτου θα ήθελα μια βοήθεια.

Ακόμη δεν ξέρω περί livestream σε εκτός Ελλάδος/Αθηνών εάν έχετε ιδέα για κάποιο ελεύθερο λογισμικό στον τομέα αυτό;

6 «Μου αρέσει»

Μη κολλάς στον προτζέκτορα ενώ μπορείς να τα δείξεις σε ένα τραπέζι 10 ατόμων από μια οθόνη ενός μεγάλου τάμπλετ ή λάπτοπ και να τα δουν όλοι, σαφώς όμως θα πρέπει να υπάρχει ανάλογο έντυπο υλικό/σημειώσεις που θα έχεις δώσει στον καθένα μπροστά του για να βλέπουν αυτό που λες.

Όπως καλή ώρα όταν παραδίδει ένας δάσκαλος μάθημα, δεν το δείχνει μόνο στο προτζέκτορα, λέει ανοίξτε βιβλίο στη τάδε σελίδα και πάμε.

Όσο για την ιδέα εγώ είμαι υπέρ, δεν ξέρω από πλευράς τοποθεσία και χρόνου διότι είμαι πολύ περίεργα με το χρόνο μου.

Για τη θεματολογία θα πρέπει να κοιτάξεις να έχει μια δομή, να τα θέματα έτσι στρωμένα ώστε να υπάρχει ένα δυνατό να πιάσει τον κόσμο ένα χαλαρό μετά, για να αντέξουν να φτάσουν χωρίς να ζαλιστούν μέχρι το τελευταίο χωρίς να σκέφτονται πω πάμε να φύγουμε, ψυχολογία συνεδρίου κι έτσι φάση. (ψάξε το)

Αυτά από εμένα το βοτσαλάκι μου, και παρακολουθώ. Αν καταφέρω θα συμμετέχω!

2 «Μου αρέσει»

Ποια καφετέρια δεν έχει προτζέκτορα;;; Αφού όλες δείχνουν μπάλα (στον Πύργο τουλάχιστον!)…
Λοιπόν αν κάνετε το event Πύργο εγώ είμαι μέσα χα χα χα!!!

1 «Μου αρέσει»

Θα κάνουμε το event και μετά θα δούμε και μπάλα ορίστε! :wink: :stuck_out_tongue:

Η ιδέα είναι ότι εάν γίνει απόγευμα και θα έχει μπάλα θα κόψουμε από τους άλλους την μπάλα (που κακά τα ψέματα το ότι μια καφετέρια έχει ΟΤΕ TV/Nova είναι επένδυση για την καφετέρια)

Σκευτόμουν Demonstrations του 10λέπτου max απλά έχω αυτό το πρόγραμμα έχω το τάδε πρόβλημα και το λύνω έστι φάση. Η έχω το τάδε πρόγραμμα και μου αρέσει το τάδε το τάδε και το τάδε.

1 «Μου αρέσει»

Κόφτης διαφημίσεων.

Δείξτε την διαφορά μιας σελίδας με διαφημίσεις και με κάποιον ad-blocker. Ανάλογα με το κοινό και το μέρος επιλέγεις τις σελίδες που θα δείξεις :smiley:

Στην συνέχεια εξηγείς πως ναι μπορεί να το κάνεις αυτό σε όλα τα λειτουργικά, αν χρησιμοποιείς κάποιο περιηγητή που “δανείστηκαν” τα Windows από το ελεύθερο λογισμικό. Εξηγείς με απλά λόγια τι είναι αυτό και πως δουλεύει. Δείξε μερικά προγράμματα ελεύθερου λογισμικού στα Windows. Μπες στο Linux. Δείξε πως έχεις τα πάντα εκτός από ένα πρόγραμμα. Δεν έχεις antivirus. Εξήγησε πως ξέρεις πως αν αύριο ανοίξεις τον υπολογιστή θα τον βρεις ακριβώς όπως τον άφησες. Ερωτήσεις στο τέλος παρακαλώ.

Έχεις την ειλικρίνεια και έχεις την προσοχή τους. Και τους έχεις λύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα, χωρίς καν να μπουν σε περιπέτειες αλλαγής λειτουργικού. Στην συνέχεια μπορείς μετά να δείξεις το οτιδήποτε. Ο μέσος χρήστης απλά αγνοεί την ύπαρξη αυτών των προγραμμάτων.

Μπορείς να ετοιμάσεις την επίδειξη που περιγράφεις; Ήδη αναζητώ τον χώρο και τα περί πιθανού livestream/video making.

Εάν το οργανώσεις μπορείς να συμπληρώσεις την ακόλουθη φόρμα https://forms.gle/YRf23Z8YFBLd8oSJ6

Αν είσαι Αθήνα κοίτα στο Hackerspace.gr

2 «Μου αρέσει»

Αυτό σκευτόμουν και εγώ. Μάλλον τελικά θα γίνει εκεί.

Οk τώρα μένει το θέμα πότε να γίνει τέλη Μαΐου λέτε να είναι καλά;

Για livestream μπορείς να χρησιμοποιήσεις το obs studio + YouTube

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρες προσπαθώ να κλείσω ημ/νια για το hackerspace.gr στην Αθήνα. Παρακαλώ επιλέξτε Ημ/νια διεξαγωγής στην ακόλουθη φόρμα:

Καλησπέρες θα προσπαθήσω να κλείσω τον χώρο του Hackerspace για τις 18 Μαϊου. Εάν δεν μπορέσω ή δεν μαζευτούν αρκετές παρουσιάσεις στο:

Μέχρι τέλος του μηνός θα το γυρίσω σε Ubuntu Cofee Hour στο Ηλιοστάσιο.

Με αρκετά vm’s μπορείς να κάνεις demostrations πολλά πράγματα, έχοντας κρατήσει από snapshots μέχρι και διαφορετικά λειτουργικά, απλά θέλεις ένα μηχανάκι να τα σηκώνει και να τα κάνεις suspend / restore …

To να καθήσω και να λέω λέω λέω και να είμαι solo δεν έχει νόημα. Το θέμα είναι οι ίδιοι οι χρήστες να μιλίσουν και να μην μιλώ μόνος μου.

Εάν μιλήσω θα πω για το shutter και για το πως να γράφεις Ιαπωνικά, αλλά το θέμα είναι να μην μιλώ μόνος μου. Εάν δεν μαζρυτούν και άλλοι να μιλήσουν απλά δεν θα γίνει και τον Ιούνιο θα γίνει ένα coffee hour.

To να κάθομαι και να τα κάνω α μόνος μου τότε γιατί δεν κάνω και έναν ΜΚΟ και να αποφασίζω και να διατάσσω τότε;

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω ότι καλύτερα να αφήσεις τα ιαπωνικά απέξω :stuck_out_tongue:

1 «Μου αρέσει»

Καλσπέρα, σαν φοιτητής και νέος -σχετικά- χρήστης των ubuntu, θα ήθελα να γνωρίζω σχετικά με τους διάφορους τρόπους που μπορείς να κάνεις install ένα πρόγραμμα (terminal, κατεβασμένο αρχείο, github) και τη διαφορά του με το να κάνεις build κάτι.

Παρόλο που δεν έχω κάτι πλήρες να παρουσιάσω, μπορώ να πω οτι ξέρω τα βασικά από το freecad ή το pinta , τα οποία ξέρω εν μέρη να χρησιμοποιώ.
Προτιμώ να προσελκύσω φοιτιτόκοσμο να έρθει στη παρουσίαση. Θέλεις να δημοσιεύσω στους συναδελφους μου στη σχολή για το event?

4 «Μου αρέσει»

Ναι θα το εκτιμούσα πολύ. Αλλά παραμένει το πρόβλημα έλλειψης παρουσιάσεων και χώρου, 0 απάντηση από hackerspace.

Άρα ίσως να το επανασχεδιάσουμε. Πχ. να το κάνουμε oriented για φοιτητές και να καλύψουμε θέματα TEX, Libre Office, email, VPN και Screenshot.

Βασικά θα μου άρεσε σαν hobby να κάνω 3d desighn απλών σχεδίων για 3δ printing και CAD ίσως να βοηθούν. Χμμ τελικά μήπως να δρομολογουσαμε κάποιο 3d desighn and print workshop?

Ακόμη δε ίσως να αλλάξουμε και χρόνο διεξαγωγής λόγω οργανωτικών κολυμάτων.

Ξέρετε κάποιο μέρος στο οποίο να βολεύει για παρουσιάσεις;

1 «Μου αρέσει»

Χωρίς να το εχω ψάξει καθόλου, μήπως χώρος θα μπορούσε να βρεθεί σε συνεννόηση με κάποιο πανεπιστήμιο ή καμιά ομάδα FOSS εκεί; Ίσως αν οργανώνεται κάποιος χρήστης σε τέτοια ομάδα να μπορέσει να δωσει κανένα χεράκι

1 «Μου αρέσει»

Το foss.ntua.gr υπάρχει ακόμα;;