Ανασκόπηση linux-user.gr Απρίλιος 2019

Την πρώτη Απριλίου ανακοινώθηκε δημοσίως ή δημιουργία αυτού του χώρου. Η ύπαρξη του ήταν λίγες εβδομάδες παλιότερη, ήμασταν σε δοκιμαστική λειτουργία, αλλά δεν θέλαμε να χάσουμε την συμβολικότητα της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Οι συζητήσεις για την ανάγκη ύπαρξης ενός ενεργού ελληνόφωνου φόρουμ για όλες τις διανομές, ήταν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο IRC παλιότερα καθώς και στα ελληνικά κανάλια του Telegram πρόσφατα.

Κρίνουμε πως υπάρχει μια ανάγκη για κάτι τέτοιο, μιας και πολλά από αυτά που υπήρχαν, με ελάχιστες εξαιρέσεις είτε έχουν κλείσει είτε υπολειτουργούν. Και δεν υπάρχει κανένα ελληνόφωνο φόρουμ στις μέρες μας που να αφορά αποκλειστικά το ελεύθερο λογισμικό ανεξάρτητα διανομής. Το αν αυτή η ανάγκη είναι πραγματική, και αν εμείς είμαστε ικανοί να την καλύψουμε είναι ένα ερώτημα που ο χρόνος θα κληθεί να απαντήσει.

Κάθε τόπος που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κοινό πόρο μιας κοινότητας οφείλει να είναι ανοικτός και διαφανής ως προς την λειτουργία του και τα οικονομικά του. Αυτή λοιπόν είναι μια πρώτη τέτοια αναφορά, και θα ακολουθήσουν άλλες, τουλάχιστον μια ετησίως, Η ακριβής συχνότητα αυτών δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Δημογραφικά Στοιχεία

Όπως μπορεί να δει οποιοσδήποτε στην σελίδα about, έχουμε ήδη 98 χρήστες (3 λιγότερους από τους πρώτους 100) και 661 αναρτήσεις (5 λιγότερες απο τον πρώτο στόχο) σε 107 νήματα. Δόθηκαν 584 like και μας αρέσει πολύ αυτό.

Untitled

Στα αναλυτικά στοιχεία επισκέψεων βλέπουμε πως απέχουμε ακόμα από το να τραβήξουμε τους χρήστες που θέλουμε. Οι ανώνυμοι χρήστες είναι ένα μικρό ποσοστό και όχι το κυρίαρχο. Ελπίζουμε πως αυτό θα αυξηθεί, όσο συγκεντρώνετε υλικό που θα αυξήσει και την δική μας χρησιμότητα.

Στα ποιοτικά στοιχεία της κίνησης η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη.

Το σύστημα με τα επίπεδα εμπιστοσύνης και τα παράσημα λειτουργεί ομαλά και αρκετοί χρήστες έχουν φτάσει στο δεύτερο επίπεδο. Σε λίγους μήνες οι ίδιοι καθώς και όλοι οι ενεργοί χρήστες είμαστε βέβαιοι πως θα φτάσουν στο τρίτο επίπεδο και θα αποκτήσουν ποιο ενεργό ρόλο. Πάντα θα αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των φίλων του Linux και πάντα θα ακούμε προσεχτικά τις προτάσεις τους και τις κριτικές τους.

Τεχνικά στοιχεία.

Αυτή την στιγμή χρησιμοποιούμε

  • Ένα μικρό droplet στην Digital Occean. Με τις σημερινές μας ανάγκες μας καλύπτει μια χαρά και παρότι μένει σταθερά η χρήση του στο 80% δεν παρουσιάζει καμία αστάθεια. Πιστεύουμε πως θα μας εξυπηρετήσει για πολλούς μήνες ακόμα.

  • Για τα emails χρησιμοποιούμε το ελεύθερο πλάνο του mailgun. Στέλνουμε, όπως ίσως κάποιοι γκρινιάρηδες παρατήρησαν αρκετά emails. (Αν γκρινιάζετε μην το κάνετε, με ένα κλικ σταματάμε να σας στέλνουμε, ευχαριστώ). Απέχουμε ακόμα από το να φτάσουμε τα όρια του ελεύθερου πλάνου.

  • Ο αποθηκευτικός χώρος του droplet είναι μικρός, και σύντομα θα αναγκαστούμε χρησιμοποιήσουμε κάποιο bucket S3 στην amazon.

  • Για SSL πιστοποιητικό χρησιμοποιούμε την δωρεάν υπηρεσία του letsencypt.

  • Δεν χρησιμοποιούμε κάποια υπηρεσία analytics. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα analytics της google (γιατί αν σου δίνουν κάτι τσάμπα, τότε το πληρώνεις πουλώντας τους χρήστες σου). Ίσως στο μέλλον χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη υπηρεσία ή στήσουμε καποια δικά μας λύση. Πάντα μέσα στις δεσμεύσεις που δώσαμε στήν Πολιτική απορρήτου μας.

Οικονομικά στοιχεία

Έχουμε κρατήσει το κόστος λειτουργίας στο ελάχιστο δυνατό, χωρίς να έχουμε καμία εξάρτηση από τρίτους. Για τους επόμενους 3-6 μήνες, αν τουλάχιστον δεν αλλάξει δραστικά η κατάσταση, η λειτουργία μας είναι εξασφαλισμένη. Ακριβή στοιχεία θα δοθούν στην επόμενη ενημέρωση, όταν θα έχουμε και μια καλύτερη εικόνα του κόστους λειτουργίας.

Καναρίνι ιδιωτικότητας

Δεν είχαμε κάποια αίτηση από εισαγγελικές ή αστυνομικές αρχές. Κανένας κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων δεν μας ζήτησε να κατεβάσουμε υλικό. Ένας χρήστης μας ζήτησε ανωνυμοποίηση των στοιχείων του.

13 «Μου αρέσει»

Μάιος 2019

Αυτή δεν είναι μια κανονική αναφορά, απλά μια μικρή σύνοψη για το πως προχωράμε. Σιγά σιγά μαθαίνει την ύπαρξη μας ο κόσμος και έχουμε φτάσει τα 160 μέλη, με ένα αργό ρυθμό αύξησης περίπου 1-2 καινούργια μέλη κάθε μέρα. Παρά τα σχετικά λίγα μέλη, έχουμε ένα καλό βαθμό καθημερινής συμμετοχής και έχουμε ένα ευχάριστο και ζωντανό χώρο. Και αυτό μετράει πολύ περισσότερο από τους αριθμούς.

Η κίνηση στο site αυξάνει αργά αλλά σταθερά, αλλά η κίνηση που κυριαρχεί είναι αυτή των εγγεγραμμένων μελών και όχι από επισκέπτες που μας βρήκαν ψάχνοντας μια λύση σε μια μηχανή αναζήτησης. Όσο αυξάνει το υλικό που υπάρχει, θα έρθει μια μέρα που αυτό θα αλλάξει.

Ευχαριστούμε που μας στηρίζετε με την ενεργή συμμετοχή σας. Χωρίς εσάς δεν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια κοινότητα χρήσιμη για την προώθηση του ελεύθερου λογισμού. Ας συνεχίσουμε έτσι. Καθένας μπορεί να γράψει ένα οδηγό, να βοηθήσει κάποιο φίλο σε ένα πρόβλημα ή να προωθήσει μια ερώτηση ή ένα άρθρο, που βρήκε χρήσιμο ή ενδιαφέρον στους φίλους του ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καναρίνι ιδιωτικότητας

Δεν είχαμε κάποια αίτηση από εισαγγελικές ή αστυνομικές αρχές.

4 «Μου αρέσει»